National Dental Faculty

Bergen, Norway

Project Scope
Full Contract
Client
Statsbygg
Size
15 000 m²
Budget
App. 870 mill. NOK
Status
Completed 2012
Project Team
K.Jarmund, A.Selstrøm, L.Strand, G.Messel, G.Ferguson, S.Grøholdt, G.E.Andresen, A.Eriksen, L.Houck, P.Larsson, K.Kittelsen, I.Løvstad
Photo
T.Isaksen Statsbygg, B.Tønne Byggenytt, J.M.Lillebø Bergens Tidende, S.Nepstad Glass&Fasade, B.Hummitzsch

The project won 1st prize in an invited competition the spring of 2004. With few adjustments, the project was realized from 2008 to 2012.

The Department of Odontology at the University of Bergen is situated on a steep hillside that is characteristic of Bergen. This is reflected in the angled wall facing the dramatic and spacious landscape. The building acts as a “bridge” between campus areas on either side of the site and decreases in scale and proportion as it tapers towards the neighbouring residential area. The colours of the glass facades pick up the blond pastels of the surrounding villas.

The Dental Faculty functions both as a university and a public dental hospital. It houses both students and patients. A spacious vestibule with a triple high ceiling spanning the whole length of the building accomodates the two groups effortlessly and creates a common space for the different users. The project has technically advanced solutions and rigorous standards of hygiene, especially in the clinic areas where the colours have to be calm and neutral so as not to disturb the dentists’ work with white teeth. In contrast the vestibule and waiting areas have a bright red and warm colour.

 

More at: ArchDaily

Kristin Jarmund
—Arkitekter
Top