Bergenshus School

Rakkestad, Norway

Project Scope
Invited Competition, 1st prize, Full Contract
Rakkestad County
3 800 m²
95 mill. NOK
Completed 2006
Project Team
K.Jarmund, O.Helle, L.D.Houck, G.Messel, M.Andersen, T.Hjelle

This one-story pavilion is triangularly shaped and sits with its back to the forest and its flanks towards the surrounding fields. The main entrance is located at the head of the triangle, facing the road. The pavilion is a playful allegory of a stealth plane, which has missed its runway and landed in the middle of a field. Each cluster of classrooms has its own, partly roofed play area along the wings of the building, punctuated by a hole, edged in individually coloured Plexiglas. These identifying holes also give additional daylight to the play areas. Three courtyards are cut into the structure. These “inner gardens” provide daylight within the building mass. A central “core” of communal rooms runs the length of the building.

Kristin Jarmund